" />

Wat is Filament voor de 3D printer ?

3D filament, filaments of filamenten is een plastic wat men als 3d printer 'inkt' gebruikt. Dit heb je nodig wanneer je met een 3D printer gaat werken.

Filament is "de cartridge" van een 3D printer en is meestal gemaakt van thermoplastic. Dit is 3d filament plastic draad van ABS of PLA met een dikte van 1.75mm. De meeste gebruikte vormen filament zijn ABS en PLA en PVA.

Filament voor alledaags thuisgebruik

De meeste desktop 3D printers gebruiken een vorm van plastic 3D print materiaal, specifiek gezegd ABS filament of PLA filament.

Ook PVA is een meer gebruikte variant aan het worden, vooral als ondersteunend materiaal bij de printers met duo print kop, wat inhoud dat je twee materialen tegelijkertijd kan printen.

De meeste huis, tuin en keuken printers hebben een enkele kop, het gebruik van PVA is daardoor nog niet groot.
Over PLA en ABS zijn de nodige discussie’s gaande maar het komt erop neer dat ieder materiaal zijn voor en tegens heeft. Dus de keuze daartussen wordt gebaseerd op wat je gaat printer en je uiteindelijke voorkeur na proberen van beide soorten.

ABS


ABS is de meest gevestigde soort filament.
Dit is namelijk een materiaal wat al jaren in andere technieken wordt gebruikt, daardoor is er veel meer kennis over wat het doet bij welke verwerking.

ABS is moeilijk op te warmen dus het vraagt om een printer die tot hogere temperaturen kan en over een heatbed beschikt. Dit maakt het materiaal ideaal voor klussen waar warmte een belangrijk punt is.  ABS is over het algemeen meer gedetailleerd en heeft fijnere oppervlakten en eventuele reliefen. Doordat het warmer wordt verwerkt betekent het ook dat het minder scheurt en blijft hangen aan de printer kop. 

Daar tegenover staat ook dat het op de bodem soms vervormt waardoor het moeilijk is om van het heatbed af te krijgen is. Bovendien is ABS meer chemisch en laat een sterke geur achter.

PLA


PLA heeft in de jaren een inhaalslag gemaakt.
De verwerkingstemperatuur is degelijk lager dan die van ABS en meestal vraagt PLA ook niet om een heatbed. Dit houdt in dat de meest simpele printers dit filament prima aan kunnen.  PLA heeft een meer glossy afwerking en vervormt niet zo snel als ABS. het is een broos doch sterk plastic. Bovendien is PLA afbreekbaar en heeft een minder sterke geur dan ABS.

PVA


PVA, de minst bekende filament, is een op lage temperatuur, in water oplosbaar thermoplastic.
Het is wel het meest gebruikte materiaal op duo kop printers. Het smeltingspunt ligt lager dan dat van PLA en zijn textuur is gelijk aan die van ABS wat het redelijk makkelijk printen maakt.  Het enige nadeel van dit filament is zijn gevoeligheid tegenover water, zelfs vocht kan het compleet verwoesten. Dit houd in dat het op een koele en droge plaats bewaard moet worden. In koele klimaten, in afsluitbare plastic zak, is er niets aan de hand maar in elk warmer of vochtiger klimaat moet je oppassen!

Niet alledaags!

Het grovere werk voor commercieel 3d print werk.
Deze filamenten zijn gespecialiseerd op basis van vraag. Dit varieert enorm, afhankelijk van het uiteindelijke product en verwachting.

Een voorbeeld van zo’n grove filament is roestvrij staal, wat gevuld of geinjecteerd kan worden met brons. Zilver kan ook in wax geprint worden waarna het handmatig gepolijst kan worden. Keramiek wordt bijvoorbeeld gebruikt om te 3d printen voor etenswaar en de verwerking hiervan (omdat het tot hoge temperaturen kan is het wel zo veilig wanneer het eten betreft). Het is een keramiek poeder wat verwarmt en vervormd kan worden tot bijvoorbeeld koffie kopjes!
____________________________________

Waar 3D filament te verkrijgen?

Zoals men cartridges voor reguliere printers koopt in webshops zijn er voor 3D printers filaments te koop in webshops.
Echter is het aanbod aanzienlijk groter. Waar je bij reguliere printers alleen kiest uit zwart-wit of kleur, kies je bij 3D printers uit een kleur en eventueel een kleurverloop, je kiest ook een materiaal en de dikte van het filament. Bovenaan deze pagina vind je een lijst met webshops welke filament verkopen.